Mirelas blog

Mirelas blog
Man bliver aldrig for gammel til leg ;-)

onsdag den 22. november 2017

Cap Verde - Keep calm!

Mindelo på Cabo Verde – november 2017

Marina i Mindelo
Efter vi ankom til Mindelo, føler vi virkelig at vi er langt hjemmefra. Der er mange ting der er anderledes allerede og vi oplever hver dag nye ting og vi får et bedre og bedre indtryk af byen og dens befolkning. Den typiske indbygger er meget venlig, hjælpsom hvis man spørger om noget, og de lever efter mottoet: Keep calm! You´re in Cabo Verde. Så det må vi prøve at gøre også. Gadebilledet er meget broget, der er skolebørn i pæne og rene uniformer der myldrer over det hele og er lige så højlydte som sådan nogen er. 

Fiskesuppe til salg på markedet
Der er gadesælger på markedspladsen der byder på et godt tilbud, fiskemarkedet hvor man kan spise fiskesuppe i det ene hjørne og langs molen, ved fiskebådene er der koner der renser fisk, direkte på stenene. Et par gader derfra er der pæne, høje og nye bygninger, så som justitspalæet, hospital med tilhørende skadestue og endda to universiteter. Det kan godt være at ikke alle asfalterede veje er jævne og ikke alle gadehunde ser helt mætte og tilfredse ud, men der er mange tegn på at livet er godt for de fleste. Vi har både set flotte boliger med moderne facader og små skure lavet af lecablokke som hverken var pudsede eller malede. Der er nok kæmpe forskel på rige og fattige, men vi har kun set glade ansigter, pæne og rene børn og dyr som bliver fodret og passet på. Så det må være tegn på velvære, om end ikke lige i samme forstand som vi kender hjemmefra.

Baby med mor på arbejde

Mændene fanger fiskene og kvinderne sælger dem






































Miks nye skruetvinge

Der repareres komfur
En god måde at komme ud i en bys afkroge er, hvis man mangler noget, en bestemt ting, som ikke findes i en almindelig butik. Vi havde brug for et stykke træ, fordi toiletvæggen løsner sig mere og mere. Derhjemme har vi Silvan, XL byg og Bauhaus samt Mik og alle hans kammeraters værksteder. Men ikke lige her, så vi skulle finde noget så eksotisk som et byggemarked. Sådan noget bliver der ikke ligefrem reklameret for i turistbrochurerne eller andre steder vi spurgte i vores søgen. Men vi er jo heller ikke typisk turister, vi har jo vores ”hus” med, og ting i et sådant kan jo gå i stykker en gang imellem. Erfaringsmæssigt ligger sådan nogle byggemarkedslignene steder lidt udenfor byen, så vi tog vores bedste vandresandaler på og gik gennem snorklede gader indtil vi kunne se på vores kort, at der skulle ligger noget marked, der ikke var grøntsagsmarked, et sted. Og ja, ganske rigtigt, de første to steder vi spurgte var der bid. Det ene var en udendørs trælast (det regner jo næsten aldrig her!) hvor vi forklarede hvad vi skulle have, og vupti, sikkert fra en rest, fik vi et 1m langt stykke mahogni for 1 euro! Næste sted vi gik ind, var en værktøjsbutik som havde en kraftig skruetvinge og nu har Mik den stærkeste af slagsen, som kan bruges nu og som senere kan tilføres til hans kollektion derhjemme. Ikke nok med det, det tredje sted vi var inde i, havde lige nøjagtigt de skruer som skulle fuldende projektet. To timer senere var vi tilbage og yderligere en time efter, var listen på plads og nu har vi en stærk væg som kan tåle at vi gang på gang tumler op af den når det er svært at holde balancen i bølgerne.

Som langturssejler er man vant til at reparere lidt af hvert og der er mange der ligger her i havn sysler med alt muligt der trænger til en kærlig hånd. Vores toiletvæg var lige ved at gå fra hinanden på grund af for meget asen og masen i høje bølger. Til gengæld er der ting der gror uhjælpeligt fast, som komfurets tænd og sluk knap gjorde forleden dag. Heldigvis kunne vi skille det ad og lirke knappen løs og nu beder vi til det ikke går rigtig i stykker, for sådan et komfur kan vi nok ikke købe, før vi kommer til Europa igen.  

Grillet kylling lige hvor man har lyst :-)

Gadefejerne sørger for at der er rent og pænt hver dag

Fiskerne kommer ind
Farverige Mindelo
Før afsejling til Tobago, som vil vare ca. 2,5 uger skal Mik endnu en gang i masten, skruen skal renses igen og der skal provianteres lidt, især frugt og grønt. Der er diverse supermarkeder med varer i alle prisklasser, men deres frugt og grønt er importeret, dyrt og opbevaret på køl, så det går ikke. Det bedste er at købe varer på markedet for de kan holde sig længere. Det er stadig mærkeligt at æg, yoghurt og smør opbevares udenfor køleskabet. Men det allersværeste, synes jeg, er, at fiskemarkedet ikke just lever op til den hygiejnestandard vi er vant til. Der er hunde og katte alle vegne, snavsede betongulve og tvivlsomme redskaber. Til gengæld er jeg sikker på, at fisken er frisk.     

Ingen kommentarer:

Interview i Magasinet Liv, dec. 2019

Magasinet Liv, som er en ganske udmærket dansk kvindeblad, har været så søde at ville interviewe mig, om hvordan det er at krydse et ocean. ...